Branný den třídy 8.B – 18.10.2019

V pátek 18. 10. 2019 vyrazila třída 8.B do Ústí nad Labem do Muzea civilní obrany. Zde byl pro ni připraven branný den. Žáci měli celou akci zcela zdarma, neboť to bylo proplaceno z projektu EU. Branný den byl celkem rozdělen do šesti částí.

1) Prohlídka krytu s průvodcem

- Žáci si prošli 750 metrů štol, ve kterých byla rozsáhlá prohlídka plynových masek, technické zajímavosti jako funkční strojovna vzduchotechniky, zdravotní ošetřovna, telefonní ústředna a předměty nalezené v okolí krytu i ve štolách.

2) Evakuace

- Žáci se seznámili s tím, jak se zachovat při evakuaci a co si mají zabalit do evakuačního zavazadla. Celá přednáška byla ukončena hrou, ve které se ukázalo, co si zapamatovali.

3) Armáda

- Žáci byli seznámeni s úkoly AČR, její strukturou, vojenskými újezdy a oblečením vojáků. Mohli si vyzkoušet ochranné vesty a helmy.

4) Zbraně

- Žáci byli seznámeni se zbraněmi, které se užívají v naší armádě. Vyzkoušeli si střelbu z dlouhých airsoftových zbraní.

5) Plynové masky

- Žáci se seznámili se speciálními obleky a maskami používanými v případě ohrožení chemickými látkami. Dozvěděli se, jaké nebezpečné látky se nacházejí v běžných domácích čistících prostředcích a čím mohou nahradit speciální oblek, pokud ho nemají doma. Nakonec si mohli vyzkoušet oblek i spoustu druhů masek.

6)  První pomoc

- Žáci se seznámili s tím, jak postupovat při poskytování první pomoci při ohrožujících stavech. Vyzkoušeli si masáž srdce na figuríně a použití škrtidel při masivních krváceních.

Žáci se dozvěděli zábavnou formou spoustu nových informací. Své dosavadní znalosti týkající se oblasti POKOS (příprava občanů k obraně státu) si upevnili a zábavnou formou i procvičili. Celým dnem provázel žáky odborník pan Kadrnka. Je to voják v záloze, který své přednášky zpestřoval svými vlastními zkušenostmi a historkami, kterými žáky zaujmul. Všichni jsme si den užili, což lze vidět z fotografií, které přikládám. 

HníR


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---slider---

error Slider nebyl nalezen.

---sociální sítě---

.

.

.

.

.

.

Kontaktujte nás

Jižní 2777, okres Louny, 438 01 Žatec

+420 415 741 011