Environmentální výchova - ZAYFERUS = společnost na ochranu dravých ptáků

Pojďte s námi všichni do školy, kde zažijete dobrodružství nejen v učebnách, ale i mimo nich. Se společností Zayferus jsme opět byli přítomni 17. května na přehlídce dravých ptáků na Střední zemědělské škole v Žatci. Jestřáb obecný, orel skalní, orlík kejklíř, raroh jižní, sup kapucín, sokol stěhovavý, puštík obecný, orel bělohlavý, karančo jižní a další draví ptáci zde byli představeni našim žákům. Krásný orel bělohlavý seděl na svém bidle naprosto impozantně a přesně věděl, kdo je a na koho se upírá pozornost. Je to 4. největší orel na světě, rozpětí křídel má až 2,5 metru. Patří mezi snad nejznámější dravce díky Američanům, kteří si ho dali do znaku. Loví většinou lososy a jedná se o velice létavého ptáka. I sup kapucín měl svoji chvilku, prostě spal a čekal, dokud na něj nepřijde řada. Karančo jižní zase chtělo dětem ukrást svačinky, ne náhodou patří k oblíbeným protagonistům sokolnických show. Zachytit letící karančo není tak snadné jako u jiných dravců. Více toho naběhají, než nalétají. Mezi jejich nejčastější „kořist“ patří kromě hmyzu a drobných živočichů i různé mršiny. Byla dokonce viděna, jak přejeté zvíře tahají zpátky na silnici, aby jim je auta „naporcovala“. Jeden z nejpestřejších dravců divákům předvádí, jak odlišně mohou sokolovití lovit. Zatímco sokolové vynikají bleskovým útokem v letu, karančo volí pro svou obživu docela jinou strategii.

Musí být nádherné vidět vše z ptačí perspektivy, zažít to ticho a vnímat pouze lehké šumění křídel a větru. Není jednoduché vychovat takového dravce, není pejsek a nepřijde na zavolání. Ale jako u všech živočichů platí, že kus dobrého masa nebo jiný pamlsek udělá své.

Odborný výklad sokolníků, praktické ukázky lovení střemhlav, spousta hezkých obrázků, leporel a kalendáře za správné zodpovězení otázek, to vše čekalo na naše žáky na závěr. A nám nezbývá než si zase počkat a za tři roky milí dravci na shledanou u nás v Žatci.

Za V. A a ostatní milovníky přírody naší školy Mgr. Miloslava Jirkovská


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---slider---

error Slider nebyl nalezen.

---sociální sítě---

.

.

.

.

.

.

Kontaktujte nás

Jižní 2777, okres Louny, 438 01 Žatec

+420 415 741 011