Krysáci

Beseda s Cyrilem Podolským

Znáte večerníčkové příběhy Krysáci? Ano? Tak právě s jejich autorem, scénáristou, režisérem a animátorem v jedné osobě jsme se sešli na besedě v naší škole.

Pan Cyril Podolský s sebou přivezl také své kamarády - Krysáka Huberta i s jeho nářadím, herce Boleslava Polívku ve značně zmenšené verzi a třeba i nové postavičky Šiflíka a Šuflíka z teprve se rodících animovaných příběhů. Během besedy nás pan Podolský nechal nakouknout do nitra postaviček a my mohli vidět jejich pohybový aparát, který je skoro tak složitý, jako ten lidský. Poznali jsme, že spousta věcí je vyrobená ze dřeva, které je následně natřeno a popelem zabarveno tak, že vypadá velmi staře a opotřebovaně. Na snímcích jsme viděli, jak vypadají kulisy pro Krysáky, hlavičku Krysáka Huberta, která je potažená králičí srstí,   oblečky jsou ze skutečné konfekční látky, že Šiflík a Šuflík mohou jasně zářit a mnoho dalšího. Slyšeli jsme třeba i to, že jedna vteřina na filmovém plátně je tvořená 25 snímky, které pak vnímáme jako plynulý pohyb. A věděli jste, že jeden díl Večerníčku zabere až dva měsíce mravenčí práce, aby výsledný efekt byl dokonalý a my se mohli z pohádkových příběhů radovat? To a mnoho dalšího nám pan Podolský odtajnil. 

Všechno bylo úžasné a nové - povídání, ukázky i představování figurek. Třeba se po této besedě někdo z dětí rozhodne, že se vydá v budoucnu právě touto cestou a za několik let bude dalším školákům vyprávět, jak se rodí animovaný film.

Po besedě, která nás navnadila, máme touhu navštívit nějaký skutečný filmový ateliér. To by byla paráda!

 Už teď se těšíme.

Žáci třetích, čtvrtých a pátých ročníků a jejich třídní učitelky


 
 
 
 
 
 

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---slider---

error Slider nebyl nalezen.

---sociální sítě---

.

.

.

.

.

.

Kontaktujte nás

Jižní 2777, okres Louny, 438 01 Žatec

+420 415 741 011