100 let od založení ČSR

Připomínali jsme si 100 let od vzniku ČSR

V úterý 15. ledna k nám do školy zavítalo opět Studio Karavana – tentokrát s programem zaměřeným ke 100. výročí založení ČSR. 

Zase jsme putovali historií. Nejdříve jsme se ocitli v rozpadajícím se Rakousku – Uhersku, které mělo dvě hlavní metropole – Vídeň a Budapešť. V té době však nebyla vhodná chvíle na klidné a pohodové poznávání místní krajiny. Všude totiž běsnila první světová válka. Na válečných polích jsme se setkali i s Československými legionáři, kteří se svojí statečností a odhodláním zasloužili o osamostatnění Československého státu. Pochopili jsme nutnost vzniku a úlohu Červeného kříže, který pomáhal všem vojákům v těžké válečné řeži, ale i po jejím konci. Viděli jsme různé návrhy státní vlajky a dozvěděli se, odkud se vzala naše státní hymna. Obdivovali jsme moudrost a vznešenost našeho prvního prezidenta pana Tomáše Garrigue Masaryka. A nakonec jsme se konečně ocitli ve svobodném Československém státě. Byli jsme hrdí na naše předky, kteří svojí houževnatostí, statečností a taktikou dokázali přemoci evropskou velmoc a odtrhnout naše státy. 

Jsme pyšní, že jsme stále tak trochu Čechoslováci, že naším hlavním městem se stala Praha a že k nám rok co rok přijíždí spousta cizinců obdivovat krásy naší vlasti!

         žáci a učitelky 4. a 5. tříd


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---slider---

error Slider nebyl nalezen.

---sociální sítě---

.

.

.

.

.

.

Kontaktujte nás

Jižní 2777, okres Louny, 438 01 Žatec

+420 415 741 011